• Anda

Ursul și privighetoarea, o odă adusă folclorului rusesc și o poveste captivantă


"Toată viața mea, a spus ea, mi s-a zis du-te și vino. Mi se spune cum o să trăiesc, și mi se spune cum trebuie să mor. Trebuie să fiu servitoarea unui bărbat și o iapă pentru plăcerea lui sau poate trebuie să mă ascund în spatele unor ziduri și să-mi predau corpul unui dumnezeu rece și tăcut." (...)


Am deschis cartea, am citit câteva paragrafe și s-a întâmplat. Eram în aceeași cameră cu personajele, simțind căldura focului și mirosind zăpada de afară, ascunzându-mă în pături și ascultând poveștile fermecate, lăsând magia să mă înconjoare. Cartea a fost terminată a doua zi dimineață și am fost copleșită de o mulțime de emoții, agățându-mă de ultima frază și sperând ca timpul să fie răbdător cu mine și să îmi lase ultimele cuvinte pentru eternitate.
➕ Pozitiv


Personajele


De la Vasya ( original, sau Vasea în ediția editurii Young Art) la Konstantin, de la Ana la Morozko, fiecare personaj prinde viață și se individualizează prin limbaj, gestică, atitudine și personalitate. O carte cu multe personaje bine conturate.


Scriitura


Tipică unui basm dar și cu atingerea elegantă și personala a lui Katherine Arden, scriitura te transportă imediat în lumea Rusiei, în lumea superstițiilor, a domovoilor și a mănăstirilor. Subiecte și lumi diferite sunt scrise cu măiestrie, creându-se astfel o legătură frumoasă și subtilă între diferitele părți ale romanului.


Acțiunea


Deși este cartea întâi și deci stabilește contextul acțiunii pentru următoarele, Ursul și privighetoarea nu este deloc o carte plictisitoare. Pe întreg parcursul ei asistăm la o serie de conflicte care zguduiesc lumea Vasyei, toate lucrând împreună pentru marea confruntare de la finalul cărții.


Lumea


Un lucru pe care eu îl apreciez foarte mult la o carte și la un autor este capacitatea acestora de a ilustra lumea în care are loc acțiunea și atmosfera. Aici, Katherine Arden excelează. Încă de la primele pagini te simți parte din lumea personajelor.


Subiectul


Fără a da prea multe detalii, cartea abordează teme importante și mature: căutarea scopului în viață, ce faci când destinul tău merge împotriva a ceea ce dictează societatea, cum te integrezi într-o lume care nu te înțelege, ce faci când familia ta găsește greu să te accepte pentru ceea ce ești, cum stai în fața încercărilor, când lupți și la ce renunți. Asemenea subiecte trec peste granița clasicei bătălii între bine și rău și se uită la zona aceea gri, zona unde se iau marile decizii care influențează apoi viața.


➖ Negativ


Ritmul


Deși e o exagerare să spun că ritmul e un aspect negativ, unora li se poate părea că acțiunea nu se mișcă suficient de repede. Într-adevăr, nu avem parte de o acțiune galopantă, dar nici suficient de înceată încât să displacă celor ce vor să savureze o carte și nu doar să o bifeze ca citită.


O recomand?


Da, o recomand.


Cui?


O recomand celor pasionați de folclor și povești în general, celor care au o pasiune pentru Rusia, celor care citesc fantasy și ficțiune sau se gândesc să înceapă.

Cartea are această calitate ce îți aminstește de copilărie. Deși departe de a fi o carte inocentă sau pentru copii mici ( avem de-a face cu spirite malefice și moarte ), subiectul ne amintește cum a fost să creștem, să ne găsim locul, să ne acceptăm noi pe noi. De aceea, consider că e o carte perfectă pentru adolescenți, dar la fel de potrivită și pentru adulți și cei cu multe primăveri în urma lor.