• Anda

O căsnicie americană de Tayari Jones

„P.S. Când am început să-ți spun prima dată Georgia, am făcut-o pentru că mi-am dat seama că ți-e dor de acasă. Acum îți spun așa pentru că eu sunt cel căruia îi e dor de acasă, iar acasă ești tu.”


Așa se încheie una dintre scrisorile lui Roy către Celestial, soția sa.


O căsnicie americană


Un cuplu fericit, îndrăgostit, nu fără probleme, Roy și Celestial călătoresc în Eloe, Louisiana, pentru a-i vizita pe părinții lui. Cei doi ajung să se cazeze la un hotel. După o ceartă, Roy iese din cameră și merge la etajul 2 unde se afla mașina de gheață.


Dă peste o femeie cu brațul rupt și se oferă să o ajute. Îi duce o găleată cu gheață în cameră, îi repară toaleta și o ajută să deschidă fereastra. La plecare, o avertizează că mânerul ușii e slăbit și ar trebui să fie atentă.


Următorul capitol prezintă scena condamnării lui Roy din perspectiva lui Celestial.


Temele abordate în cartea O căsnicie americană sunt multe și toate greu de judecat/discutat. Cred că asta o face perfectă pentru un club de lectură, se poate vorbi mult pe marginea ei.


  1. Intenții bune cu rezultate dezastruoase, acuzații false


Avem un om, negru, căci nu putem ignora acest aspect esențial, acuzat pe nedrept de viol. Rămâi cu un gust și mai amar când știi că o faptă bună „fiind un gentleman, așa cum m-a crescut mami, i-am dus gheață în cameră” s-a terminat cu trimiterea lui în închisoare pentru 12 ani.


2. Închisoarea nu îl afectează doar pe cel încarcerat


Vă las citatele de mai jos.


„ Ce avem noi nu este o căsnicie. Căsnicia e mai mult decât inima, e viața ta. Iar noi nu le împărțim pe ale noastre.[...] Nu te abandonez. Niciodată n-o să te abandonez. [...] Dar nu-ți pot fi soție.”

„Sunt nevinovat.”

„Și eu sunt nevinovată”


Sigur, e romantică ideea soției/soțului care își așteaptă perechea la nesfârșit, care rămâne. Dar... e plauzibilă? Altă discuție unde părerile cu siguranță sunt împărțite, dar unde personal nu cred că există un răspuns corect, aplicabil tuturor cazurilor.


3. De ce te bucuri de viață/ de ce nu te bucuri pentru mine


Roy e în închisoare, Celestial are succes în carieră. Bun venit, nou conflict.


4. Când ieși din închisoare, unde te duci?


Roy iese din închisoare mai devreme cu 7 ani. Celestial i-a spus că nu vrea să mai fie soția lui, dar nu a divorțat de el. Roy o vrea înapoi.

Între timp, în scenă apare Andre, un personaj care a avut un mare impact în relația lui Roy cu Celestial și care urmează să dea totul peste cap. Și mai mult.


5. Obții ce (crezi că) vrei... dar e ce ai nevoie?


Un alt subiect despre care nu vă pot spune multe fără să vă stric experiența lecturii, dar ultimele pagini sunt foarte importante, mai ales în relație cu subiectul de la punctul 2.


Concluzii?


E o carte, din perspectiva mea, bună. Te provoacă să ieși din bula ta, să realizezi sau să îți amintești că nimic nu e alb sau negru și că tocmai din acest motiv judecata altora ar trebui să fie o chestie murdară de care să nu te apropii prea des (ideal, deloc).


Am o apreciere aparte pentru cărțile care, chiar dacă nu sunt ceva wow, te provoacă să gândești puțin mai departe de curtea ta.


Sugestii?


Dacă puteți, vă recomand cartea în limba engleză. Este limba în care a fost scrisă, transmite multe nuanțe care nu pot fi traduse și ca principiu e mai bine, dacă aveți posibilitatea, să citiți cărțile așa cum au fost scrise.

Dacă însă preferi să citești în limba română, cartea a fost tradusă la editura Polirom și o poți găsi în librării fizice sau online.