• Anda

Marguerite Yourcenar și ale sale Povestiri Orientale

Zece povestiri orientale culese, modelate, transformate și puse laolaltă alcătuiesc cartea de față, o mică fereastră spre universul interior al minunatei Marguerite Yourcenar.Pe Marguerite Yourcenar am descopert-o citind Memoriile lui Hadrian, carte care, împreună cu Zorba Grecul, ocupă locul de cea mai bună carte citită în anul 2020. De la primele pagini ale Memoriilor m-a cucerit cu scriitura sa impecabilă, abilitatea de a se anula pe sine și de a-și lăsa personajul să trăiască prin ea, sensibilitatea față de firea umană și detaliile ce o alcătuiesc. Marguerite ocupă un loc foarte important în ierarhia autorilor mei preferați și simt aproape o formă de afecțiune față de ea.


Înțelegeți deci că nu mi-a luat mult și nici nu mi-a fost greu să ajung repede la librărie și să cumpăr alte cărți scrise de ea. Despre una dintre ele vorbim azi, despre Povestiri orientale.


Povestiri orientale, o jumătate de zi magică


O jumătate de zi mi-a luat să citesc cartea cap-coadă. Îmi propusesem să citesc poveste cu poveste, de-a lungul mai multor zile... să le tratez ca pe mici pastile de fericire luate zilnic. N-a fost să fie.


Așa cum s-a întâmplat și cu Memoriile lui Hadrian, am fost prinsă imediat și nu am putut să o las din mână până nu am citit și ultima poveste.


De la Izbăvirea lui Wang-Fo la Mâhnirea lui Cornelius Berg, o călătorie


Izbăvirea lui Wang-Fo, prima povestire ( și preferata mea ) ni-l aduce în prim plan pe pictorul Wang-Fu, cel care picta în așa fel încât:


„m-ai făcut să cred că marea seamănă cu întinderea nemărginită de apă așternută pe pânzele tale, atât de albastră încât o piatră, căzând în ea, n-ar putea să se prefacă decât într-un safir; că femeile se deschid și se închid ca niște flori, aidoma făpturilor care plutesc, mânate de vânt, pe aleile grădinilor tale; că tinerii războinici cu mijloc subțire care păzesc fortărețele de pe hotare sunt ei înșiși niște săgeți care îți pot străpunge inima.”


Talentul său însă le aduce mari necazuri, lui și discipolului său, Ling.


Elementele poveștii curg și se întrepătrund asemeni culorilor pe pânză, amestecându-se și dând naștere a ceva magic. Deja-cunoscuta scriitură, elegantă și sensibilă, se împletește cu elemente de tradiție și folclor chinez, creează imagini sublime și o poveste pe care nu ai cum să o uiți.


Ne continuăm călătoria prin povestiri cu elemente cunoscute ( Laptele morții ne aduce puternic aminte de Meșterul Manole ) sau complet noi, prin povești tragice ( Văduva Aphrodissia sau Cea din urmă dragoste a Prințului Genji) și magice ( Cel care le-a iubit pe nereide) sau chiar filosofice ( Kali).


Ne oprim la Mâhnirea lui Cornelius Berg, ultima povestire din colecție. În afară de două mențiuni cu privire la călătorii din trecut ale pictorului Cornelius Berg, povestea nu are legătură cu Orientul. Cornelius locuiește la Amsterdam, e un pictor și se consideră rivalul lui Rembrandt. Povestirea vine însă ca o contrapunere povestirii de început, a lui Wang-Fo.


„Dar bătrânul vagabond istovit vedea în ea, vag, toată viața lui. Revedea anumite trăsături de fizionomie observate în cursul lungilor lui călătorii, Orientul sordid, Sudul trândav, expresii de zgârcenie, de prostie sau de cruzime văzute sub frumusețea atâtor ceruri, culcușurile mizere, bolile rușinoase, încăiereri de cuțitari în prag de cârciumi, chipul uscat și absent al cămătarilor și trupul cel frumos și plin al modelului său, Frederika Gerritsdochter, întins pe masa de disecție a școlii de medicină din Freiburg.”


O perfectă oportunitate să vă întâlniți cu Marguerite Yourcenar


Povestiri orientale este o oportunitate perfectă să vă întâlniți cu scriitura și universul Margueritei Yourcenar înainte de a citi Memoriile lui Hadrian. Poate voi sunteți mai cumpătați decât mine și vă veți putea bucura de ea în doze mici, citind o povestire pe zi.

E o carte pe care o recomand cu mare drag și liniște și, uite, chiar pot să spun că e o carte care-și are locul aici pe blog! E exact ce au nevoie cititorii pe fugă!