• Anda

Legături pierdute, Johann Hari. O lectură potrivită în 2020

Legături pierdute este o carte pe care am citit-o acum multă vreme, dar pe care o văd relevantă mai ales astăzi.


Dacă depresia este, de fapt, o formă de doliu – pentru viețile noastre, care nu sunt așa cum ar trebui? Dacă este o formă de doliu pentru legăturile pe care le-am pierdut, însă de care încă avem nevoie?”


Pe fondul carantinei și distanțării sociale, răspuns la pandemia cu care avem de-a face momentan, nu doar că cei care sufereau deja de depresie și anxietate au fost complet expuși, dar chiar și persoanele care nu au avut probleme de acest gen înainte au început să dezvolte semne ale depresiei.De la multele locuri de muncă pierdute, la economia instabilă, la interacțiunea redusă drastic și la sentimentul constant de nesiguranță, toți acești factori trimit invitații speciale anxietății, depresiei, fricii. Cartea de față, apărută în 2019 la editura Trei, e o lectură protrivită pentru momentul pe care îl trăim. Chiar dacă nu putem aplica acum ceea ce învățăm din ea, pe mine știu că mă liniștește mult să înțeleg ce se întâmplă cu mine, de ce. Îmi dă un sentiment de control asupra situației și mă ajută să îmi concentrez energia, atât cât e, în activități și lucruri care îmi pot face bine.Descrierea cărții:


Ce provoacă depresia și anxietatea? Și cum pot fi vindecate? Cunoscutul jurnalist Johann Hari a suferit de depresie din copilărie și a început un tratament cu antidepresive pe când era adolescent. I s-a spus că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic de la nivelul creierului. La vârsta adultă, după ce s-a specializat în științele sociale, a început să cerceteze dacă acest fapt era adevărat - și a aflat că aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie și anxietate era greșit.


Ce-a fost fain

  • Johann vorbește despre foarte mulți factori ( deconectarea de la lumea naturală, traume, poziția socială, lipsa siguranței unui viitor, etc.) care contribuie și duc la depresie, unii deseori ignorați

  • Capitolele sunt scurte și concise

  • Scriitura e plăcută, coerentă

  • Obiectivitate. Un exemplu ce îmi vine acum în minte ar fi că deși autorul este ateu, recunoaște studii care arată că rugăciunea funcționează pentru credincioși la fel de bine ca și meditația sau mantra pentru cei ce le practică

  • Vocabularul este unul accesibil. Nu am avut nevoie de cunoștințe de psihologie sau medicină ca să înțeleg despre ce era vorba

  • Sunt multe de învățaț din cartea asta. Nu aduce nimic inovator dacă ai mai citit câte ceva despre depresie și anxietate, dar unele lucruri e bine să ni le reamintim. În contextul actualei economii, a unei „gig-economy” care, se pare, are efecte tot mai dezastruoase asupra vieții private și sănătății mintale și care devine tot mai prezentă și la noi, e bine să vorbim despre nevoile umane, altele decât cele materiale

  • Explicațiile și teoriile vin însoțite de exemple tare faine și care fac înțelegerea ideilor mult mai ușoară

  • Dacă în prima parte ne sunt prezentate „ deconectările”, ca probleme, în a doua parte ne arată „ reconectările”, ca soluții.
Ce-a fost mai puțin fain


  • Se vrea puțin mai mult decât e. Poate a fost doar impresia mea, dar modul în care a fost promovată și în care s-a vorbit despre ea m-a făcut să am așteptări mai mari decât ceea ce a oferit.

  • Deși știu că există medici a căror integritate este cel puțin îndoielnică și industria farmaceutică are, ca absolut orice altă industrie, problemele ei, cred că o generalizare a lor așa cum e în carte nu își are locul.

Concluzii


O recomand. E doar o carte, nu cred că poate să rezolve mare lucru (mai ales când acel lucru e acest combo depresie+anxietate). Dar știu că mie mi-a oferit un fel de listă care m-a ajutat să îmi analizez situația și să văd ce anume nu funcționează.


Cui o recomand totuși, mult, mult, mult? Celor care încă mai cred că depresie=supărare. Care cred că anxietatea e un trend sau o nouă învenție a acestor millennialși foarte sensibiloși. :)„Nu ești o mașinărie cu piese defecte. Ești un animal ale cărui nevoi nu sunt satisfăcute. Ai nevoie de comunitate. Ai nevoie de valori pline de însemnătate, nu de valorile nesănătoase care ți-au fost îndesate pe gât toată viața, spunându-ți că fericirea vine din bani și din cumpărarea obiectelor. Ai nevoie de o muncă semnificativă. Ai nevoie de lumea naturală. Ai nevoie să simți că ești respectat. Ai nevoie de un viitor sigur. Ai nevoie de conexiuni față de toate aceste lucruri. Ai nevoie să te eliberezi de rușinea pe care o simți pentru faptul că ai fost tratat urât. ”


Alte informații


Despre carte au mai scris și cei de la Scena9, iar în articol au pus și un fragment din ea. Găsiți articolul aici: Legăturile noastre pierdute.


Vă las mai jos un interviu cu Johann Hari condus de Matt D'Avella. Îl recomand dacă sunteți curioși de carte, dar vreți să aflați mai multe despre autor.