• Anda

Inocenții de Ioana Pârvulescu, recomandare

Actualizată în: 6 Oct. 2020„Atâta timp cât iubești doar cu simțurile ești în primejdie. Când participă și spiritul și prin el cosmicul din tine, ai găsit drumul.”

Cartea care m-a cucerit iremediabil


Așa cred că și-a iubit Ioana Pârvulescu cartea pentru că iubirea ei e molipsitoare și Inocenții ei mi-au cucerit inima. Cred că e cea mai frumoasă carte din literatura română pe care am citit-o până în prezent. Simplă dar nu simplistă, cartea te farmecă prin personajele inocente, care ți se cuibăresc în inimă și-și fac culcuș acolo.


O casă și patru copii


Urmărim povestea a 4 copii: Ana, Dina, Matei și Doru. Matei e fratele Anei, Doru e fratele Dinei, iar cele două echipe de copilași sunt verișori. Naratoarea este Ana care, ajunsă la maturitate, își povestește copilăria așa cum a fost: plină de aventură, de descoperiri, de joc și miraculos… dar nu fără durere, pierdere, confuzie și dezamăgire.

Casa copilăriei este și ea un personaj. E un personaj care la fel ca și cei bipezi și patrupezi are sentimente, suferă când pierde oameni, își schimbă umbra. Se și bucură însă cu cei pe care îi adăpostește, are grijă de ei așa cum poate și se lasă pe mâna copiilor așa cum se lasă bunicuțele și mamele să fie o mare jucărie de explorat.


Povești și amintiri


Pe lângă personajul casei, ritmul a fost probabil ce mi-a plăcut cel mai mult. Nu e o lectură pe care să o repezi, pe care să o citești într-o pauză scurtă. E genul acela de carte care asemeni unei doici, îți cere să stai frumos, să îți faci repede o ceașcă de cafea sau ceai, dar să stai cuminte și să o asculți pentru că urmează să îți spună ceva cu totul și cu totul special.

Întocmai poveștilor spuse de doici sau bunici, cartea nu are o acțiune, o întâmplare la bază. La urma urmei, nici viața nu are. Trăiești zi de zi, iar zilele care au avut ceva special sunt salvate în memorie ca într-un album. Fiecare dintre aceste momente păstrate bine în amintiri vine cu intriga, punctul culminant și deznodământul său.


Inocenții este cartea pe care o recomand cu sufletul împăcat


Mă pierd în idei și sentimente scriind recenzia asta pentru că nu mă așteptam să descopăr o așa minune de carte. Nu vă mai țin mult căci nu are rost. Vă zic doar să mergeți repede să o cumpărați și să o citiți pentru că vă merită timpul, banii și fiecare zâmbet :).