• Anda

Cele mai bune 10 cărți de ficțiune citite în 2020

Am ajuns și la ultimul text din anul 2020 și ce altceva să fie dacă nu o trecere în revistă a celor mai bune cărți de ficțiune citite anul acesta.

Cu tot haosul cu care a venit la pachet, pentru mine anul 2020 a fost un an propice lecturii. Nu am citit neapărat mai multe cărți decât în anii precedenți, dar calitatea lecturilor a fost net superioară. M-am gândit deci să aleg un număr de 10 cărți pe care să le împărtășesc cu voi sperând să vă fac măcar puțin curioși 🙂 Ordinea e complet aleatorie, fiecare carte din cele menționate mi-a plăcut din motive diferite și mi-ar fi prea greu să le compar. Lăsăm discuția asta deci și hai să vedem care sunt.


Lista celor mai bune 10 cărți


1. Memoriile lui Hadrian, Marguerite YourcenarV-am scris deja un text despre ea ( ajungeți la el dacă dați un click pe titlul cărții de mai sus) și nu știu ce să vă mai spun. E o carte care trebuie citită și care te uimește prin măiestria scriiturii, autenticitatea redării personajului, povestea de dragoste și sentimentele așa onest și sensibil conturate.


2. Zorba Grecul, Nikos Kazantzakis
Despre Zorba încă nu v-am scris, dar promit să nu îl las fără un text. Cartea asta m-a cucerit iremediabil prin profunzimea ei, prin spiritul lui Zorba, filosofia lui de viață, scriitura superbă... Deși e o lucrare ceva mai sensibilă, în sensul în care cere o minte deschisă și o înțelegere a contextului, mentalității de atunci și perspectivei personajului principal, e de citit!


3. Frații Karamazov, F.M. Dostoievski
Tot făcând click pe titlu veți ajunge la textul dedicat acestei cărți. O carte așa de mare, din toate punctele de vedere. V-am spus mai multe în textul ei, acum nu vă spun altceva decât că trebuie, trebuie, trebuie citită.


4. Inocenții, Ioana Pârvulescu
Cum să lipsească tocmai minunata Ioana Pârvulescu de pe listă? Nu, nu, nu se putea. Inocenții Ioanei au încălzit atâtea suflete și au readus la viață atâtea amintiri frumoase, au îmbăiat în nostalgie și au adus zâmbete pe atâtea chipuri. Sunt magici Inocenții Ioanei și ... mai spun? Citiți-o!


5. Jumătate de soare galben, Chimamanda Ngozi Adichie

Am fost convinsă multă vreme că eu carte mai bună decât Jumătate de soare galben nu o să citesc anul ăsta. M-am înșelat, spre bucuria mea, dar să știți că nu a fost o carte ușor de întrecut. Cu acțiunea plasată în timpul războiului dintre Biafra și Nigeria, e o analiză a ce înseamnă familia, viața de cuplu, principiile și încrederea pe fondul unui război nimicitor. Încă o recomand din tot sufletul!


6. Pavilionul Canceroșilor, Aleksandr Solzhenitsyn
Tocmai am terminat-o. Știu însă că e clar printre cele mai bune din 2020 și că prima recenzie din 2021 va fi a ei. Deși stă cu un picior în ficțiune și cu unul în non-ficțiune, fiind de fapt o autobiografie, am ținut neapărat să o includ pe listă. Pavilionul Canceroșilor spune povestea a două tipuri de cancer: cancerul celor internați în acest pavilion și cancerul societății sovietice, contextul temporal fiind la doi ani după moartea lui Stalin.


7. Sticletele, Donna TarttO carte mare, din toate punctele de vedere. Sticletele e o scrisoare de dragoste artei. Cu un ritm foarte, foarte lent, o poveste încărcată de detalii și informații ( ce te vor face să iei pauze de „cercetare” a tablourilor menționate, a tehnicilor de restaurare, a curentelor artistice) cartea asta cere timp și răbdare. Are puțin peste 1000 de pagini, dar din punctul meu de vedere, a fost un timp câștigat și bine petrecut în compania ei.

În linkul atașat numelui cărții veți găsi recenzia mea scrisă în engleză însă. Curând sper să mă încumet să o reiau și în română :)


8. Dune, Frank HerbertCu ocazia filmului lui Denis Villeneuve, Dune a revenit în trend și a fost peste tot în acest an! Acum că am citit-o și eu, pot să înțeleg de ce e o serie ( pentru că sunt 6 cărți ) atât de iubită și devenită un clasic al SF. Vă recomand cartea, ba chiar toată seria!


9. Vita Nostra, Marina și Sergey Dyachenko


Aștept cu nerăbdare ziua în care va apărea pe rafturi și la noi. Vita nostra nu e o carte care place. Nu e confortabilă, ușoară, nu e nici măcar interesantă în modul clasic. E o carte care fascinează însă. Totul pleacă de la o vacanță la mare și o cerere neobișnuită. Viața Sashei se schimbă și o dată cu ea avem și noi ocazia să experimentăm confuzie, enervare, tensiune și, la final, uimire absolută. În titlu veți găsi recenzia în engleză. Dacă sunteți confortabili cu cititul cărților în engleză, căutați-o!

10. Fiecare moare singur, Hans FalladaO carte despre care am scris aici pe blog deja și la care sper să ajungeți și voi. E despre Al doilea Război Mondial, însă nu din perspectiva frontului, ci din perspectiva oamenilor care au rămas în Berlin. Hans Fallada se inspiră din povestea reală a lui Otto și Elise Hampel, un cuplu care a luptat împotriva regimului nazist lăsând cărți poștale cu mesaje anti-regim în spații publice.Dacă ați ajuns până aici


Sper că măcar unele dintre aceste titluri v-au făcut curioși 😀 Mi-ar plăcea să-mi spuneți în secțiunea de comentarii de mai jos care au fost cărțile voastre preferate din 2020 sau cum a fost anul vostru în materie de lectură. Ați citit mai mult, mai puțin, deloc? Aveți ceva titluri la care vreți să ajungeți în anul care vine?


Până data viitoare, sper să aveți un timp fain de sărbători, să aveți ocazia de a vă reîncărca bateriile, de a vă odihni și ce mai aveți voi nevoie. Aveți grijă de voi și cei din jurul vostru!