• Anda

Cărțile audio: ce, de ce, când, unde?

Uneori, pur și simplu nu ai timp. Și asta e okay. Dacă vrei totuși să citești, că e beletristică sau literatură de specialitate, cărțile audio pot fi exact ceea ce ai nevoie.


Ce sunt cărțile audio?


Cărțile audio sunt exact ceea ce par. Niște oameni s-au înregistrat citind niște cărți, iar apoi au făcut disponibilă înregistrarea. Pe lângă utilitatea lor incredibilă pentru cei cu deficiențe vizuale, dislexia sau care din diverse motive nu pot citi cărți în format fizic, ele pot să fie foarte utile și celor care nu au timp pentru citit.


Știu, cărțile audio sunt un concept nou la noi. Nu avem încă suficiente resurse, nu sunt ceva practicat și comun, cu atât mai puțin prezentate ca și o alternativă reală cărții fizice. Discursul însă este în schimbare, ceea ce nu poate decât să ne facă puțin mai optimiști cu privire la accesibilizarea informației pentru toți.


Pentru că nu putem ignora elefanții din încăpere ( eu identific trei) vreau să ating rapid trei subiecte:


1. Da, informația se asimilează mult mai bine citind în format fizic. Eu însă îmi pun problema altfel. Plecăm de la ideea că nu avem timp să citim deloc și ni se prezintă două posibilități: avem oportunitatea de a asculta un text și asimila un minim, să zicem, de 90% versus oportunitatea de a asimila 0% din același text pentru că nu avem timp să îl citim. Doar mie mi se pare clară alegerea?


2. Nu, cărțile în format electronic și cele în format audio nu vor duce la nimicirea scumpei noastre cărți tradiționale, printate pe foaie. Pe lângă motivul menționat mai sus, adică o mai bună asimilare a informației în format fizic, cartea fizică va fi mereu apreciată și va fi mereu căutată pentru experiența pe care o oferă. Toate acele clișee despre „oh, parfumul de carte veche” sau „ să simt textura foii pe piele” nu sunt doar clișee :)


3. E okay dacă nu îți plac 🙂 Nu sunt pentru toată lumea pentru simplul fapt că suntem diferiți, avem așteptări diferite, atenție diferită... ar fi plictisitor să ne placă tuturor același lucru, oricum.


Ce scriu azi aici nu e ca să vă conving că sunt faine cărțile audio ( deși sunt 😄 ) ci mai degrabă ca să vă fac curioși de alternativa asta și să vă spun că există.De ce să asculți cărți audio?


Uite, aici apare chestia care mie-mi place cel mai mult: poți să găsești cărți citite chiar de către autorii lor 🙂 Nu știu dacă e ceva mai frumos decât să asculți persoana care a scris cartea citind-o. Simți acolo, prin voce, prin inflexiuni, prin pauze și ritm exact intenția și gândul cu care au fost puse cuvintele pe pagină! Nu se compară cu nimic! Un alt lucru super mai e și faptul că se găsesc cărți audio citite de persoane native locului unde se desfășoară acțiunea. Asta contează enorm dacă ceea ce citiți se petrece într-o țară cu care nu sunteți familiari.


Am ascultat Jumătate de soare galben în format audio și vocea naratoarei a fost minunată! Faptul că pronunța numele personajelor așa cum trebuiau pronunțate, accentul ei, cadența, vocea.... n-au făcut decât să adauge experienței ( acțiune plasată în Nigeria/ Biafra). Aceeași situație a fost și în cazul The murmur of bees (o carte ce nu se găsește la noi) amplasată în Mexic.


Mă mai gândesc și la acele serate pe care le vedem în filmele de epocă, unde scriitorii își citeau operele în fața unei audiențe selecte... cum ar fi fost să se ridice cineva în picioare și să spună „nuuuuuuuu!!! Eu nu ascult cărți audio!” 😅


În același timp, majoritatea avem un lucru în comun: probleme de vedere. Ochi uscați, obosiți, dioptrii mari, toate astea sunt deja ceva normal. Eu una am ochii foarte uscați și oricâte picături mi-aș pune, de la o vreme nu mai prea văd. Se înroșesc, mă dor.... un deliciu! Na, aici cărție audio sunt perfecte. Pot să stau să le ascult cu ochii închiși, fără nici un disconfort.


Dacă citiți mai multe articole pe tema audiobooks vs reading, veți găsi încă un lucru interesant: devenim mai buni la ceea ce exersăm, iar ascultatul e o abilitate pe care ne-o putem îmbunătăți prin cărțile audio. E vorba de critical listening, capacitatea de a analiza și interpreta informația ascultată.


Un alt avantaj ar fi faptul că permit multitasking, adică să faceți mai multe lucruri în același timp, dar despre asta vorbim la punctul de mai jos.


Când citim cărți audio?


Vedeți voi, răspunsul e puțin mai complicat: când vi se potrivește. Suntem diferiți, reacționăm diferit la stimuli. Cunosc oameni care pot asculta cărți audio în timp ce conduc. Alții ascultă în timp ce gătesc, fac curățenie, lucrează, așteaptă la dentist sau merg pe stradă.


Eu ascult cărți atunci când merg pe jos, cu transportul în comun, aștept la cozi ( cea de la Enel este absolut perfectă, în 4 ore dobori lejer jumătate de carte) lucrez sau înainte de a dormi.


Desigur, ca să știți ce vi se potrivește trebuie să încercați mai multe variante. Prin procesul de încercare și eroare veți găsi care sunt momentele optime pentru voi.Unde le găsim?


Aici ne lovim de niște probleme. Cărți audio în engleză? E doldora internetul de ele! De la Audible la Scribd, la YouTube și o grămadă de alte site-uri, cărțile audio sunt disponibile și încă la prețuri bune.


Cărți audio în română? Aici e baiul. Oferta e foarte, foarte restrânsă.


Librăriile online precum Cărturești, Elefant sau Libris au o oarecare ofertă, însă limitată și destul de neinteresantă. Prețurile sunt și foarte mari ( părerea mea).


Dacă ne mutăm atenția în zona YouTube, găsim niște canale precum Cărți audio , Ascult și citesc, Cartea sonoră și destul de multe alte cărți citite de diverse persoane, unele chiar foarte bine înregistrate. În orice caz, o paletă mai mare de opțiuni decât în librării ( și gratuită).


Ca și siteuri speciale pentru așa ceva avem Cărți audio, Lectura audio, Cărți audio blogspot și altele, dar mult prea puține.


Eu una folosesc Scribd așa că nu am testat prea mult piața noastră. Pregătind însă textul de astăzi, nu am găsit prea mult material pe subiect. E deci o discuție deschisă ce primește comentarii și adăugiri dacă aveți.


Concluzia?


Dacă ai vrea sincer să citești (mai mult), dar timpul nu îți permite sau ai diverse probleme care te împiedică/ îți îngreunează accesul la carte, ai o alternativă. Cărțile audio chiar te pot ajuta să te bucuri de povești, de informație, de lumea asta faină de tot a lecturii. Sigur, unora nu le plac și pace. Alții au nevoie de timp să se acomodeze ( inclusiv eu am avut nevoie de o așa perioadă). Altora li se pare cea mai bună opțiune pentru ei. Eu zic totuși că sunt ceva ce merită încercat.