• Anda

7 metode prin care poți citi mai mult

Actualizată în: 14 Iun. 2020


O întrebare care mi se pune destul de des este „ Cum faci să citești așa de mult?”


Astăzi voi împărtăși cu voi 7 lucuri pe care eu le-am integrat în viața mea de zi cu zi pentru a mă asigura că am mereu timp să deschid o carte :)#1.  Goodreads


Gratuit, cu o colecție de 2.3 miliarde de cărți, îți oferă posibilitatea de a te înscrie în cluburi de carte din toată lumea. E un tool foarte bun de monitorizare, iar monitorizarea este element cheie atunci când vrei să îmbunătățești ceva. Eu îl folosesc în mod activ de 4 ani și îl recomand din toată inima.


#2. E-book readers


Știu că nimic nu egalează parfumul de carte, ținutul ei în mână, mai ales dacă avem o cafea și o pătură prin zonă. Dacă vrei însă să citești mai mult și comod, aceste  e-book readers sunt foarte folositoare. Sunt ușoare, subțiri, încap în aproape orice poșetă sau rucsac, indiferent cât de pline.Poți citi mult mai confortabil în mijloacele de transport, la școală, la muncă ( shuush, e secretul nostru), oriunde.


#3. Citește ce îți place ( nu te lupta să termini cărți proaste)


În timpul pe care îl pierd târându-mă printr-o poveste care nu îmi place deloc, pot citi poate chiar mai multe altele care mă fac fericită și pe care le pot duce la capăt. Nu îți fie frică deci să te desparți de cărți și nu le lăsa să devină o corvoadă.


#4. Citește mai multe cărți deodată


Obișnuiam să citesc numai câte o carte și asta e în regulă dacă ești îndrăgostit până peste cap de cartea respectivă. Dar.. Ce faci dacă nu e așa? Dacă e prea grea, dacă la un moment dat te plictisește, enervează, sau ai nevoie de o pauză? Iei altă carte, nu pierzi timpul. De exemplu, în timp ce lucram la partea teoretică a diplomei mele,  citeam  multe cărți despre incluziune socială, planificare urbană, economie urbană. Cărțile astea pot deveni obositoare, dar în loc să iau pauză de la citit, luam pauză de la cartea respectivă și citeam benzi desenate sau altceva lejer, care să mă relaxeze.


#5. Cărți audio


Deși nu sunt un mare fan al cărților audio, le recomand mai ales dacă durează mult să ajungi la lucru, la școală sau dacă faci plimbări lungi pe jos. Am început să ascult cărți în mobilitatea Erasmus, în Italia. Dura 40 de minute să ajung la facultate și mergeam pe jos așa că timpul acela îl foloseam pentru a asculta cărți. Aici, în România, nu merg prea mult pe jos, Timișoara nu e tocmai prietenoasă cu pietonii, dar ori de câte ori ies din casă, în loc de muzică, ascult o carte.


#6. Stabilește-ți să citești zilnic


De ce zilnic și nu săptămânal? Pentru că mulți dintre noi suferim de procrastinare așa că luni zicem că e timp până duminică și sâmbătă ne chinuim ( sau nu ) alegând între a ieși cu prietenii și cărțile neterminate. Stabilește-ți să citești zilnic. Începe de la 10 pagini pe zi sau atât cât e rezonabil pentru tine. Poți și ar trebui să fii flexibil și realist în obiectivul stabilit. Genul ăsta de activități zilnice se transformă în obiceiuri, iar cititul zilnic e un obicei pe care ar trebui să-l vrei în viața ta.


#7. Nu te opri


A trecut o lună și tu nu ai citit nimic? E ok, citește astăzi. Și mâine. Nu reușești poimâine? Ziua următoare. Cititul nu trebuie să fie o obligație, o problemă în plus, un factor de stres aruncat peste toți cei pe care îi ai deja.