• Anda

10 cărți pe care să le citești când nu ai timp să citești

Uneori, pur și simplu, timpul ne scapă printre degete, responsabilitățile se adună unele peste altele, se trage de noi din toate părțile, iar fărâma de energie și timp care ne mai rămâne... e greu de gestionat. Cumva ai de ales între a recupera somnul, a face curățenie, a călca hainele alea de pe scaun sau a te apuca de celălalt proiect pe care îl tot amâni. Dacă mai ești și părinte... Cititul, oricât ai vrea, parcă nu mai are loc.


Decis-am astăzi să adun 10 cărți de citit atunci când nu ai timp de citit. Ce înseamnă asta? Înseamnă 10 cărți captivante, interesante, a căror calitate nu e legată de numărul de pagini, cărți pe care le poți citi repede și ușor în pauzele scurte, cât dorm copiii sau la coadă la dentist ( știu eu că nu sunt singura pățită). Am încercat să acopăr cât mai multe genuri, pentru cât mai multe gusturi, toate traduse și publicate la noi în țară.


Purcedem? Haidem!


10 cărți pe care să le citești când nu ai timp să citești


1.Colonelului n-are cine să-i scrie, Gabriel Garcia MarquezÎncepem cu marele Marquez, autorul cărților Dragoste în vremea holerei și Un veac de singurătate. Colonelului n-are cine să-i scrie e o cărțulie pe care am citit-o acum multă vreme, dar care mi-a rămas întipărită în memorie. Colonelul trăiește cu soția sa astmatică și amintirea fiului pierdut în timpul represiunii politice. Sărăcia îi înghite, iar singurul lor bun este cocoșul de lupte pe care speră să îl poată vinde. Veteran al Războiului celor O mie de Zile, colonelul își așteaptă pensia promisă cu 15 ani în urmă...


O carte despre răbdare, speranță, despre viața de zi cu zi, lipsită de spectaculos și magie. Deși foarte scurtă, Colonelului n-are cine să-i scrie e o carte frumoasă și care îți rămâne o vreme bună în minte.


Se găsește la editura Rao, colecția Rao clasic.


2. Povestiri orientale, Marguerite YourcenarDespre Marguerite Yourcenar v-am mai povestit, Povestiri Orientale având chiar recenzie aici pe blog ( click aici ca să ajungeți la ea). O colecție de zece povestiri, una mai frumoasă decât cealaltă, Povestiri orientale e genul de carte din care poți citi câte puțin în fiecare zi sau seara înainte de culcare.


Se găsește la Editura Humanitas.


3. Obolul visului, Poveste albastră, Marguerite Yourcenar


Mai rămânem puțin cu Marguerite Yourcenar și ne uităm spre această carte: Obolul visului | Poveste albastră. În Obolul visului, o monedă de 10 lire trece prin mâinile a nouă persoane. Ca într-un fel de leapșa, aflăm poveștile de viață a unor oameni atât de diferiți. Amintiri ale copilăriei, iluzii și speranțe, povești de dragoste, invidii și trădări ni se aștern în față și ne intră în inimă. Unele delicat, altele cu bocancii. Poveste albastră e compusă din alte trei mici povestiri, dar despre ele nu vă spun, trebuie să le citiți voi.


Se găsește la Editura Humanitas.


4. Mantaua.Nasul.Însemnările unui nebun, Nikolai Gogol


Am ajuns și la Gogol! Tare, tare mult mi-au plăcut cele 3 povestiri. Fantastic și suprarealism, umor și sarcasm sunt cuvintele cheie ce caracterizează această colecție. În prima poveste, Mantaua, aflăm despre Akaky Akakievich Bashmachkin, un copist dedicat muncii sale, căruia mantaua nouă îi va aduce numai necazuri. În Nasul aflăm despre un nas care hotărăște să părăsească fața domnului Kovalyov și să își croiască o viață proprie. Însemnările unui nebun ( și mărturisesc că a fost preferata mea) ne arată cum nebunia acaparează mintea lui Poprishchin.


Se găsește la Editura Polirom.


5. Inocenții, Ioana Pârvulescu


Haha, oare mai are sens să vă spun despre Inocenții? Nu mai e nici un dubiu că am promovat și voi promova această carte mult, mult timp de aici încolo. Inocenții e o gură de aer proaspăt, o oază de liniște și pace, o călătorie alene prin vieți normale în care fanasticul își face loc ajutat de imaginație, dragoste familială. Înghiontirile realității există, cum nu. Însă există și niște calități pe care le avem, mai ales când suntem copii, care ne fac să mergem mai departe. Ne încăpățânăm noi, așa, când creștem, să fim adulți scorțoși, dar ne aduce Ioana aminte :)

E o carte ceva mai lungă decât celelalte, însă atât de ușor se citește și așa mult bine face încât pur și simplu îți priește. Ori nu de asta ai nevoie când trăiești periculos la marginea epuizării? De un strop de frumos?


Se găsește la Editura Humanitas.


6. Bastian, Dora PavelEee, ne dăm un pas mai în spate, facem o rotire de 180 de grade și aruncăm un ochi înspre ape mai tulburi. Ne uităm la Bastian de Dora Pavel. Și Bastian are deja recenzie aici pe blog ( click aici). Nu e cea mai lejeră lectură, însă gusturile sunt diverse și n-am putut să îi ignor pe cei ce preferă lecturi intense, întunecate și profunde.


Se găsește la Editura Polirom.


7. Oceanul de la capătul aleii, Neil GaimanAltă carte pe care o puteți găsi povestită aici pe blog ( click aici). O poveste foarte interesantă, captivantă, o combinație de horror, realism magic și nostalgie. O carte a cărui protagonist are 7 ani, aparent simplă însă cu remarci care împung.

Se găsește la Paladin.


8. Străinul, Albert Camus


Probabil cel mai faimos titlu din listă. Străinul de Albert Camus e o lectură la care trebuie să ajungeți. Am citit-o de două ori și sigur o voi reciti. Ultimele pagini sunt ceva incredibil. Vă las descrierea oficială a cărții:


La doar cîteva luni după ce nu manifestase nici o umbră de sentiment la înmormîntarea mamei lui, protagonistul romanului Străinul, Meursault, ucide un arab. Este momentul cînd povestea se desparte. Mai întîi ne poartă spre trecut, unde asistăm la viaţa relativ banală a unui funcţionar din Alger: moartea mamei, prietenia cu vecinul Raymond, relaţia cu o fostă colegă de serviciu, ajutorul dat lui Raymond ca să se răzbune pe o iubită presupus infidelă. De aici însă lucrurile devin tot mai tensionate, căci iubita lui Raymond e algeriană, iar fratele ei îi va urmări pe francezi ca să-i răzbune onoarea. Meursault îl întîlneşte la un moment dat pe plajă şi îl împuşcă, într-o clipă de inexplicabilă dezorientare. Romanul a fost descris în multe feluri: portretul unui sociopat, o critică a societăţii care nu acceptă în rîndurile ei inşi aparent lipsiţi de orice umanitate sau, dintr-o altă perspectivă, o poveste postcolonială.


Se găsește la editura Polirom, colecția Biblioteca Polirom.

9. Suflete în noapte, Kent Haruf


Suflete în noapte este o carte care vorbește despre nevoia de a avea pe cineva aproape. Nu șochează, nu impacientează, ci păstrându-și tonul calm, prin Addie și Louis, explorează nevoia de intimitate, conexiune, apropiere... nevoie fundamentală omului pe toată durata vieții, nu doar un capriciu al tinereții. E o carte plină de tandrețe care redă clișeicul „iubirea nu are vârstă” în cel mai onest și simplu mod.


A fost și ecranizată, din ce am înțeles se găsește pe Netflix, însă mie mi-a ajuns cartea :) Se găsește la editura Pandora.


10. Circul nopții, Erin Morgenstern


Am ajuns și la ultimul titlu, o carte pentru adolescenți și tineri, însă de care se poate bucura orice adult care vrea să-și delecteze imaginația! Circul nopții de Erin Morgenstern se remarcă printr-o construcție fabuloasă a atmosferei, printr-o poveste captivantă, personaje bine conturate și o creativitate aparte. Eu am citit-o într-o noapte întreagă neputând să o las din mână. Se găsește la editura Young Art.


Sigur că mai sunt muuulte titluri, astăzi m-am oprit la acestea. Dacă vă prind bine listele de genul acesta, spuneți-mi și mai facem. Până data următoare, weekend frumos și cărți aproape!